УРАДИ БРЗ ПОПИС И ВЛАДАЈ!

УРАДИ БРЗ ПОПИС И ВЛАДАЈ!

Већину корисних чуда, којима управљају данашњи људи, осмислили су Римљани. Она која нису осмислили, усавршили су, а она која су била већ савршена у(о)својили су. Боље су разумели Платонову ”Држава”, од Платонових земљака, неки тврде, чак и од самог Платона, те су у пракси, готово и створили, Платонову државу, која је била идеалнија од идеалне. Јасно се зашто су своје римске ривале, пословично завидни Стари Грци, називали – ”гладијатори и плагијатори”. Врхунски праксисовци и практиканти – савршени прагматици Старог века, ударили су темеље правној и политичкој науци, војној доктрини и свему што је за њих било корисно у пракси. Док су Стари Грци закључили «рат је отац свему», Римљани су ратовали, побеђивали, освајали. Да би паметно управљали најјачим царством на тлу Европе, одлучили су пре свега да попишу своје ресурсе. Људске, као најважније, а онда и све друге. И све то неких 7 векова пре Христа.

Цензор одн. главни пописивач у друштвеној је хијерархији Римског царства био у самом врху пирамиде угледа и моћи. Новак Ђоковић, Александар Митровић и Никола Јокић у једном. Зато ако Олд Рим каже да је важно пописати, немојмо бити Стари Грци, који ће филозофирати на ту тему, док други ту филозофију примењују. Великим царствима данашњице величина није битна, посебно не величина територије, много је важнија техника и место у Савету безбедности. То што су чланице Савета безбедности и многољудне и на ”великом атару” само је интересантан статистички податак. Ресурси које ти велики у сваком тренутку имају «црно на бело», као и то што знају како да њима управљају су диференција специфика која од њих прави лидере.

Римско царство срушили су варвари. Римски сенат и императори нису знали колико има тих дивљака, ни како размишљају, ни шта поседују.Та чињеница у комбинацији са корумпираним ”мангупима из својих редова”, метастазираном хипокризијом и најездом те «непописане» конкуренције променили су ”агрегатно” стање велике империје. Неки и данас мисле да Римско царство живи у оној територијалној минијатури од Ватикана која вуче све конце данашње планете Земље. Можда, јер већ рекосмо да величина није битна.

*За равноземљаше – Римљани и данас бичују оне 4 (четири) корњаче које носе земаљску плочу. Зато научите од Римљана, истински уредите и учините вредном сву своју имовину, а ми ћемо вам помоћи да то прецизно и брзо попишете, у сваком тренутку. Будите Цензор (Ђоковић, Митровић и Јокић) у својој фирми!

Аутор – Ненад Ђурђевић