MOBILNI ŠTAMPAČI, kao prenosni štampači, pravi su odgovor na sve veću potrebu štampe računa i nalepnica u pokretu. Oni prevashodno koriste termalnu tehnologuju štampe, ostavljanjem otiska sa glave štampača na temperaturno osetljiv materijal (najčešće termalni papir).

Pored njih postoje i mobilni računari koji rade korišćenjem dot-matrix tehnologije štampe (iglična) i oni se obično koriste za štampu na kopirajućem papiru A4 formata (obično za fakture ili porudžbenice).

Sve mobilne štampače odlikuju kompaktnost, nezavisno baterijsko napajanje i različiti načini komunikacije sa aplikacijom na računaru kojom se zadaje štampa. Robusni su i otporni na padove, atmosferske prilike (temperatura, vlaga) i spoljne uticaje (voda, prašina).

Za mobilne štampače postoji razna dodatna oprema kao što su pojasevi, torbice, zakačke za kaiš, punjači baterija, oprema za montiranje u vozilima.

Mogu da štampaju na termalnom papiru, etiketama i karticama. Primena je široka, najčešće za izdavanja potvrda ili računa na terenu prilikom isporuka robe ili obavljenih aktivnosti (distribucija robe, kurirske službe, servisiranje na terenu, naplata parkinga), ali se mogu koristiti i u magacinima (na viljušakrima, pri pikovanju robe, prijemu i otpremi).

Mobilni štampači imaju primenu i u obležavanju robe na policama u maloprodaji. Komunikacija sa računarom je preko bežične veze, Bluetooth ili Wifi (ili obe).

Rezolucija štampe kod termalnih mobilnih štampača je 200dpi, što je dovoljan kvalitet za namenu ovih štampača.

Ono što  posebno odlikuje mobilne štampače je brzi odziv i štampa prve nalepnice, jer je to najtraženiji zahtev korisnika koji želi da sve odradi efikasno u pokretu.

Prostor za medije je ograničen zbog kompaktnosti i težine uređaja, ali nekoliko stotina etiketa ili računa je sasvim dovoljno za dnevnu upotrebu. Kapacitet baterije u štampačima je više nego dovoljan za jedan radni dan.

Kao i stacionarni printeri i mobilni štampači podržavaju sve uobičajene printerske programske jezike kojima se kreira štampa sa računara.

MPD31D

Vrsta štampe: direct termal
Medija za štampu: termalni papir
Brzina štampe: max 90mm/s
Rezolucija: 203dpi
Širina štampe: 72mm
Kapacitet spremišta: 43mm
Dimenzije Š/V/D: 105x108x51mm

LNX3

Vrsta štampe: direct termal
Medija za štampu: termalni papir
Brzina štampe: 50-127mm/s
Rezolucija: 203dpi
Širina štampe: 80mm
Kapacitet spremišta: 43mm
Dimenzije Š/V/D: 137x117x55mm

RP4f

Vrsta štampe: direct termal
Medija za štampu: termalni papir / tagovi
Brzina štampe: 127mm/s
Rezolucija: 203dpi
Širina štampe: 104mm
Kapacitet spremišta: 58mm
Dimenzije Š/V/D: 160x116x77 mm